Metelkova en Kranjska Gora / Planica

Na een goede nachtrust, heerlijk koel na de beste buien, willen we nog wel even kijken in de kunstenaarswijk Metelkova. Parkeren is er lastig , maar vlakbij het station is een grote parkeerplaats, we kunnen net onder de slagboom doorrijden. De wijk is vakbij het ziekenhuis en de verschillende gebouwen die ooit door krakers en kunstenaars zijn bewoond, zijn nu steeds meer een alternatief cultureel centrum. Er wonen nog wel kunstenaars en ook veel mensen die wat rondhangen zeg maar. Op een avond zou ik er niet te laat blijven hangen maar wij zijn er rond 10.30 dus prima om wat rond te kijken. Mooie streetart, zelfs Pieter poseerde even bij een muurschildering vol dieren. Lekker wat verder gesjouwd door de stad, veel groen, en mooie plekken voor een lekker bakkie, veel cafeetjes. Verrassende stad Ljubljana, een aanrader voor een leuk weekendje weg.

We rijden verder naar het Noorden en komen in Kranjska Gora, veel wintersport activiteiten en in de zomer erg veel sporten, zoals wandelen en fietsen. Ook een aantal nationale parken, met mogelijkheden voor hiken en mountainbiken. Wij gaan naar nationaal park Planica. We weten dat er een camperplek is, waar in de  winter de auto’s hutje mutje geparkeerd staan. We staan bij een bezoekerscentrum, met terras en naast de oefenschansen voor het schansspringen. Je krijgt er buikpijn van om de sporters naar beneden te zien suizen, snelheid maken, springen en dalen op het kunstgras. Een aardigheid om hier naar te kijken. Zip-lijnen kun je ook van de hoogste schans, maar dat was wel wat traag allemaal. Onder het bezoekers centrum zit een parkeergarage die nu helemaal vol sneeuw zit. Toen Netty naar de toiletten ging, zag ze opeens langlaufers die voorbij kwamen. Zij gaan dus meerder keren de parkeergarage door, mooie oefening alleen de betonnen pilaren moet je wel ontwijken. Lekker plekje hier, morgen gaan we voor een hike de bergen in.