Nürnberg

We rijden al jaren vaak door Duitsland en elke keer weer zeggen we: “Daar moeten we ook nog eens gaan kijken”, en dan blijft het er weer bij. Sinds een paar jaar gaan we op de terugreis ook wat Duitse steden en stadjes bezoeken. Eigenlijk heel leuk, omdat je ondanks dat je onderweg naar huis bent ook nog wat leuke dingen onderweg doet. Nürnberg kent geen milieuzone dus we kunnen als we willen ook met de auto de stad in. We hebben een dorpje gevonden Feucht, met station, 3 haltes van het centrum van Nürnberg. Camperplaats met 9 plekken, bij bos en zwembad. Douchen en toiletten in het zwembad. We lopen naar het station, komen er daar achter dat een mondkapje verplicht is. In Duitsland is dat dan ook zo dat iedereen dat ook doet. Anne terug naar de bus, heeft geen kapje mee. In de bus hebben we nog wel mondkapjes liggen. Ondertussen op het station probeert Netty kaartjes te scoren. We komen via de site van Deutsche Bahn erachter dat in de maanden juni, juli en augustus een Ov kaart voor alle vervoer voor 9 euro per maand per persoon te koop is. Dit heeft de overheid ingesteld omdat  de brandstofprijzen zo hoog zijn. Wat een super idee, en eenvoudig uitgevoerd. Gewoon online of via de kaartjesautomaten op de stations. Ook voor iedereen beschikbaar, anoniem aan te schaffen zonder poespas. Dat zou voor Nederland ook een goed idee zijn. Pieter blijft nu paar uurtjes in de bus zodat wij naar het Neues Museum kunnen. De temperatuur is zo’n 18 graden en geen zon, dus dat kan wel. We lopen de stad in, mooie oude stadsmuur, veel torens en gezellige drukte. Op 500 meter van het station staat het nieuwe museum. Alles is redelijk dicht op elkaar gebouwd, je kunt soms niet eens de lucht zien. Neues Museum is een museum van vormgeving, design( producten) en fotografie. Niet alles is interessant maar de design tentoonstelling wel. Ook de fotografie van Evelyn Hofer geeft een mooi inkijkje in de fotografie van de jaren zestig in New York. Bij de entree is een roze achtergronddoek waar je je eigen foto kunt maken en opsturen om onderdeel uit te maken van een nieuwe tentoonstelling.

We lopen de stad verder in, en er lopen veel mensen met muziekinstrumenten door de stad. Deze dagen zijn er allemaal koperblazers in de stad en die  geven op pleinen en parken concerten. Veel middeleeuwse bouw, maar in WO II is er erg veel kapot geschoten en gebombardeerd. Dus veel gerestaureerd met onderdelen die écht oud zijn. Ook hier volop stepjes die lijken zo te zijn achter gelaten. Leuk om op een terrasje lekker mensen te kijken onder het genot van een Weizen. Zo in een stad te zijn is ook wel weer leuk.