Posaune en Reichsparteitaggelände

Vandaag weer naar Nürnberg en Pieter gaat nu ook mee, dus vooral veel buiten activiteiten. We gaan weer met de trein (s-bahn) en een hond mag gewoon mee. Het is druk in de trein, veel gezinnetjes zijn op pad. We lopen nu verder de stad in, het is minder druk, want hier zijn op zondag alle winkels dicht. De horeca is wel open gelukkig, dus we kunnen te kust en te keur uitzoeken waar we koffie willen drinken. Om de beurt de kathedraal van Sint Lorenz in. Prachtige kerk, die het ook zwaar te verduren heeft gehad in WO II. Het is bijna meer een museum dan een kerk met prachtige stukken, triptieken, houtsnijwerk, schilderijen, veel glas in lood, veel te zien, erg mooi. Oude bruggen en prachtige doorkijkjes in het centrum. Lekker zo lopen, tot we op de grote markt komen. Er is daar een openlucht kerkdienst aan de gang. Er zitten daar 1000 muzikanten die allemaal een posaune (koperen blaasinstrument) bespelen. Het klinkt wel heel groot hoor al die blazers. Helaas moet er ook steeds een dominee wat zeggen dus ja, daar zijn wij niet zo van.

We nemen een ander trein richting Reichsparteitaggelände. Dit grote terrein is ooit aangelegd door de nazi’s waar zij hun propagandistische manifestaties hielden. Zaken die hier al stonden zoals een dierentuin, en sportvelden werden allemaal weggehaald. Hiervoor in de plaats megalomane plannen die niet allemaal zijn uitgevoerd, maar een heel aantal ook wel. Albert Speer was hierbij de grote architect. Een congrescentrum voor 50.000 bezoekers , deze is nooit helemaal afgekomen, een zeppelin veld, sport tribunes en en grote parade weg die er nog steeds is. Onwerkelijk hoe lang en breed deze is. 1,5 kilometer lang en 60 meter breed, wij lopen daar nu en bedenken hoe het geweest moet zijn. De granieten platen zijn afwisselend lichten donkergrijs, per plaat kun je twee passen lopen zodat de troepen die voorbij komen  strak in de maat kunnen marcheren. Op punten op dit grote terrein staan foto’s hoe het was in de periode 1933-1945 en na 1945. Na 1945 hebben de Amerikanen de grote paradeweg als landingsbaan gebruikt. Indrukwekkend om te zien en te ervaren. Het meer waar we om heen lopen is enorm, de vorm van het meer is een hoefijzer, deze was bedoeld om het grootste stadion ooit te worden. De bouw is nooit verder gekomen dan een bouwkuil en nu is het een meer  waar de zwanen- en  flamingo waterfietsen over heen gaan. Interessant om hier rond te lopen. Ook is de tribune, in slechte staat, met bordjes lopen voor eigen risico, nog intact. Hier nam Hitler de grote parades af, gek idee dat wij hier nu ook staan. Voor de stad Nürnberg was het vrij lastig wat te doen met deze grote lappen grond en gebouwen. Het is uiteraard historisch gebied, wat je er ook mee gaat doen er zal altijd op gereageerd worden door de bevolking en parlement. Onderdelen van het congrescentrum worden nu verhuurd aan het Nürnburger symfonie orkest, deze treden hier ook op met concerten in de openlucht. Grote stukken op de parade weg zijn nu parkeerplaatsen geworden. Het museum zelf slaan we over, we hebben al meer dan 10 kilometer gelopen en de beentjes geven aan, dat we op huis aan moeten. Het weer knapt nog op, dus hebben we nog even heerlijk bij de bus in de zon gezeten. Het was weer een mooie en Interessante dag.