Kunstig Riga en verrassend Birzai

Prachtig weer vandaag, heerlijk. Vandaag willen we nog een paar dingen gaan doen in Riga. Allereerst het museum van Moderne Kunst. Het is vlakbij en we parkeren er tegenover in één van de straten. Het gebouw is schitterend gerestaureerd, visgraat parketvloeren en veel gouden ornamenten. Voornamelijk Letse kunstenaars. We gaan eerst naar de periode 1918-1940, de periode dat Letland een vrij land was. Toen konden de kunstenaars ook reizen en je ziet de beïnvloeding van meerdere stromingen, zoals het fauvisme, kubisme en het expressionisme. Ook mooie fototentoonstelling over verschillende periodes. We kunnen vanaf het dak van het gebouw ook mooi over de stad kijken. De kant van de haven, daar ligt ook vandaag weer een cruiseschip, het lijkt wel een flatgebouw. Deze mensen overspoelen de stad, en eerdere hebben we wel meegemaakt dat alle menukaarten werden weggehaald en de nieuwe met 3 x hogere prijzen neergelegd. We kijken nog wat rond in de ambassadebuurt en ook wel een hipsterwijk. Veel glutenvrije bakkers, maar die zoeken wij nu nét niet.

We rijden naar Birzai in Litouwen, campinkje aan een meer. Onze Litouwse buren willen ons graag wat geven en via een andere kampeerder die Duits spreekt,krijgen we een heerlijke spies met gegrild vlees, rijst en wodka aangeboden. Ik zou net gaan koken, maar deze catering was ook wel heel lekker. Heel grappig dat het vlees superlekker is klaargemaakt, gewoon op een houtuurtje, goed laten verkolen en grillen maar. Ze zwaaien wat met en tak, en een natte lap, en op je bord. Zij hebben geen “green egg” nodig.De volgende dag blijven we nog in de buurt van het meer. Een lange brug leidt naar een oud kasteel. Op de brug wordt erg veel gevist, wel kleine visjes hoor. Helaas is Netty op haar leesbril gaan zitten, in drie stukken. Thuis liggen er zeker een stuk of vier op haar te wachten, morgen maar even een nieuwe halen. Vanochtend vroeg op voor Zuid-Afrika – Nederland, van Donselaar was de uitblinker, dat zegt genoeg, maar goed we zijn door en USA eruit. Beetje lezen en niet al te veel gedaan. ’s Avonds naar het dorpje gelopen en lekker gegeten in een klassiek Litouws restaurantje. Vooral aardappelgerechten, met room en spekjes. Het was heerlijk. Voor het eerst weer eens buiten gezeten, een warme avond met lampje fijn buiten.