Vilnius

Dichtbij de oude stad hebben we een parkeerplek waar je ook mag overnachten. Zo lopen we makkelijk de stad in. Het is lekker weer. We willen eerst naar de wijk Užupio, deze wijk heeft een eigen grondwet gemaakt. Deze grondwet is vertaald naar verschillende talen. Uiteraard zoeken wij de Nederlandse versie. Je moet dit wel met een korrel zout nemen en het is ook vooral grappig bedoeld. Hoewel de ondertoon wel is dat je in deze vrijstaat vooral je zelf mag en wellicht moet zijn. Niemand wordt vergeten. Een hond mag een hond zijn maar dat hoeft niet. Pieter blafte van vreugde. Ook staan er zaken in als: je mag lui zijn, zelfs zo lui dat jij je stroopwafel niet eens opeet. Bij andere landen staat er dan bijvoorbeeld iets anders lekkers wat bij dat land hoort: braadworst, sushi of croissant. De wijk heeft nog veel creativiteit in zich. Deze was eerst erg vervallen, maar de woningnood was begin 2000 erg hoog. Hierdoor gingen als eersten studenten, en kunstenaars hier wonen, daarna volgden de gezinnetjes en de bedrijfjes. De overheid stimuleerde zoveel mogelijk kunstontwikkeling en dat is nog steeds te zien. In de tussentijd is het stimuleren niet meer nodig, want de wijk bruist. Ook entrepreneurs met geld begonnen er een galerie, er zijn kleine bedrijfjes gericht op circulaire economie, wellness, feelgood, yoga, Japansetheeceremonies. Het is hip om hier je bedrijf te hebben dus veel afwisseling. De sfeer hier is écht positief. Mensen staan met elkaar op straat te praten, veel borden met teksten die een lach op je gezicht toveren, veel kleur en Street art.

Daarna het oude centrum in geweest, prachtige kerken en mooie pleinen volle terrassen, het leeft hier. Het verschil met Riga is qua inwoners niet zo heel veel. Hier wonen ruim 500.000 mensen maar het voelt niet als vol. In Riga wonen 100.000 mensen meer, maar daar is alles veel drukker. Het toerisme is in Riga veel meer ontwikkeld, o.a. door de cruiseschepen. Daar heb je in Vilnius geen last van. Het is nog meer de stad van de Litouwers zelf en het is een fijne studentenstad, dat helpt ook.

De volgende ochtend moet er gewassen worden, en goede wasserette en drogers dus na een ochtendje in de actie kunnen we weer vooruit. We gaan weer wat richting het Westen.