De gidsen van Poznań

We hebben twee nachten met Limoe op de oprit bij Agnieszka gestaan. Overdag hadden we verschillende gidsen tot onze beschikking om de stad te laten zien. Als eerste zijn we met Julia de stad in geweest. Eerst met de tram naar een groot winkelcentrum waar Netty een paar nieuwe witte sneakers heeft gekocht. Haar ‘oude’ waren deze vakantie doorgesleten en dat merk je als het regent 😉 Daarna lopend door het oude centrum. Helaas is alles rond de oude markt opgebroken. Toch kun je langs de bouwvakkers, kranen en bulldozers zien hoe mooi de oude markt is. Schitterend bewerkte panden. Het toeristisch hoogtepunt is volgens Julia de klok van het oude raadhuis, waar om 12.00 uur twee bokken naar buiten komen. Voor dit kunstje worden alle werkzaamheden even stopgezet, zodat iedereen het goed kan horen en zien. We wachten even op Agnieszka en Daniël op het terras van de oude brouwerij onder het genot van een bierproeverij van drie verschillen huisgebrouwen biertjes. Daarna lekker eten in een restaurant en naar Limoe voor een spelletje Quix met Julia.

De volgende dag hadden David en Hugo het ontbijt voor ons klaar. Super service. Daarna met David als gids de stad in. Eerst naar het monument van de opstand in 1956. Dat staat op een plein naast de universiteit van Poznań. Aan de andere kant staat een gerestaureerd slot waar nu allerlei culturele activiteiten zijn. Hidde kent het van het jaarlijkse filmfestival. In de stad zoeken we een galerie die Agnieszka ons had aanbevolen, maar die was helaas dicht. Vlakbij is een klein museum waar ze foto’s van vroeger en nu laten zien van Poznań met een oude 3D-techniek. Je ziet de oude stad voor je ogen tot leven komen. David laat ons nog wat Sovjet architectuur zien en we sluiten af met traditionele Pirogie, deegballen met vulling.

We ontmoeten de rest in het park en chillen gezellig met iedereen in strandstoelen. Daarna splitsen we ons op in twee groepen om te eten. Wij eten met Hubert, Agnieszka en Julia op de binnenplaats van Weranda. Heel gezellig met veel bloemen en planten. De volgende ochtend drinken we nog koffie met iedereen met iets lekkers van een bakker die nog open was op zondag. Ook dat is aan het veranderen door het conservatieve bewind in Polen. Was alles altijd open, nu zijn de meeste winkels op zondag dicht. Dan is het tijd om afscheid te nemen van Agnieszka en familie. Het was erg gezellig en leuk om te zien waar ze is opgegroeid.

2 reacties op “De gidsen van Poznań”
  1. Goed om te horen dat jullie een leuke tijd hebben gehad. Als jullie weer een keer langskomen, staan wij, gidsen David en Julia weer voor jullie klaar.

    • Dank voor de uitnodiging! Wij komen vast wel eens weer in Poznań en laten ons dan graag weer begeleiden.

Reacties zijn gesloten.