Ali Qapu Paleis.

 

Het Imanplein zoals deze tegenwoordig heet heeft een rechthoekige vorm, alles keurig op een rij. Het enige wat uitsteekt is het Ali Qapu paleis, op zich niet zo raar want de naam betekent eigenlijk Machtige Poort en gaf indertijd toegang tot de paleizen erachter. Gebouwd in 1595 door Sjah Abbas. Alle zalen en ruimtes zijn leeg, maar zeker niet zonder inhoud. Er zijn 7 verdiepingen en de mooiste vinden wij de 6 e verdieping waar je het balkon op kunt en een schitterend uitzicht hebt op het plein.

Bijzonder dat dit uitzicht er dus al eeuwen hetzelfde is. Links de ingang van de Bazaar, rechts de moskee van de Sjah en tegenover de moskee van sjeik Lotfollah.

Het is er wel heel druk , maar als je even wacht tot een aantal groepen weg zijn, die hebben nl altijd haast, is het uitzicht fantastisch. Dan ook zie je pas hoe groot het plein is.

Beneden rijden koetsjes rond, met vooral Iranese passagiers, die elkaar aan het filmen zijn. De koetsiers maken ook wel eens een dolletje, door extra hard naast elkaar te gaan rijden, dan krijg ik wel een Ben-Hur gevoel.

De zevende verdieping is ook heel erg mooi, de plafonds lijken wel uitgestanst in verschillende vormen. De kleuren lijken terra maar op de foto zie je nog meer kleuren. De plafonds kunnen het geluid goed laten horen. Een Franse gids zing een lied, dat is tot daar aan toe, maar 7(!) coupletten, de akoestiek is inderdaad goed.De waardering zal tot uiting komen in de fooi van zijn groepšŸ˜‰. Hoe fijn is het om hier zelf lekker rond te dwalen.

Ook veel fresco’s van jacht taferelen, mozaĆÆeken trappen, een lust voor het oog. Bekijk vooral de mooie plaatjes, die zeggen nog meer dan woorden.

One comment to “Ali Qapu Paleis.”
  1. Volgens mij is het heel erg wennen in Deetmans als jullie terug zijn.Wat een andere en vooral fascinerende werelds Iran. Ook prachtig geschreven belevenissen van jullie šŸ˜ŠšŸ‘ daar houd ik van natuurlijkšŸ˜ŠšŸ˜Š. Zit nu zelf in het zuiden van Spanje, weekje weg met mijn moeder van 85. Ook heel bijzonder maar wel op een heel andere manier ha ha. Geniet van alle mooie beelden, het worden prachtige herrinneringen!

Comments are closed.