Ajax Cape Town en Zeitz Mocaa museum

Zoals de meesten van jullie wel weten ben ik een voetbalfan. Ajax heeft een opleidingsclub in Cape Town, wat zou het leuk zijn daar eens te kijken. Via Foppe de Haan is het geregeld dat wij daar een rondleiding kunnen krijgen. Foppe heeft daar twee jaar gewoond en gewerkt en voor veel mensen in en om de club zouden graag zien dat hij weer als coach aan de slag zal gaan. Hans Vonk, de manager, ontvangt ons met een lekker kopje koffie, en legt uit hoe de club werkt. Er is een voetbalinternaat voor de jongens die gescout zijn. Jongens kunnen hier vanaf hun 13 e jaar al terecht. Voor veel jongens is dit de kans van hun leven. Ze komen uit de regio maar soms ook verder uit Afrika. Uiteraard moeten ze goed kunnen voetballen. Maar in het internaat is een streng regime, van het gezamenlijk netjes houden van de ruimtes, je bed opmaken, goed je taken vervullen en je best doen op school. Binnen het internaat worden de jongens dus ook geschoold. Paar uren les, dan trainen, eten , weer school en trainen. Alle kosten worden betaald door Ajax Cape Town(ACT). Voor veel jongens is het een bijzondere kans op een geregeld leven met maaltijden, school, voetbal en rust.

Er wordt hard gewerkt. Als wij rond geleid worden komen ze allemaal op on af en geven keurig een hand en stellen zich voor. Alles is daar goed voor elkaar en naast voetbal worden de jongens dus eigenlijk gevoed en opgevoed. Afgelopen maand is er een jonge voetballer Trouaré naar Jong Ajax gegaan. Dat komt niet elke jaar voor. Andersom komt ook voor om jonge Nederlandse voetballer naar ACT over te plaatsen, dat kan elkaar ook versterken. Mark de voorzitter van de supportersclub leidt ons rond en verteld prachtige verhalen en is trots dat hij ons mag rondleiden. We kopen nog even twee voetbalshirts voor Eyso en Hidde en gaan dan richting de Waterfront. Het is onze laatste dag en we vliegen vanennacht terug naar Amsterdam. We gaan in het Waterfront lekker lunchen. Vandaag is het een beetje Nederlands zomerweer, af en toe een bui en wat meer wind. Heerlijk om zo’n laatste dag zo te kunnen benutten. We hebben al eens op het terras van de Silo gezeten maar nu gaan we het museum bekijken. Vooral het gebouw zelf is zeer bijzonder. Hoe hebben ze de oude meelfabriek zo kunnen veranderen in dit prachtige museum. Er zijn nog veel herkenbare industriële onderdelen zichtbaar. De moderne kunst is soms wat moeilijk te duiden, maar we genieten zeker van het geheel.

De rest van de middag gebruiken we voor lekker in het zonnetje zitten, biertje erbij en ons laatste diner in Zuid Afrika. Om 21.15 leveren we onze auto in en om 00.30 uur verlaten we dit prachtige land. Wat hebben we veel gezien en meegemaakt. Eén ding weten we zeker, wij komen hier terug!