Souvenirs

20130804-185614.jpg
Wie naar Rusland gaat moet natuurlijk met Matroeska’s terugkomen, dat zijn dus van die poppetjes die je in elkaar kunt zetten. De jongens hadden van te voren een verzoekje ingediend voor een serie Russische presidenten. We hadden al eens gekeken bij een souvenirwinkel, maar vonden ze daar belachelijk duur. Op de plaatselijke toeristenmarkt zouden ze wel goedkoper zijn. Dat viel dus tegen, want de souvenirs die ze hier verkopen komen niet uit China natuurlijk, maar zijn handbeschilderd. Er zit een gaatje onderin en de handtekening van de kunstenaar staat er onder. Dat werd dus flink onderhandelen. De minst opdringerige en aardige mevrouw mocht met ons onderhandelen. Dat viel nog niet mee, maar uiteindelijk kregen we een derde van de prijs af.

20130804-185709.jpg
Daarvoor hadden we een rondvaart van een uur gemaakt over de Neva en een paar kanalen. Kuifje was uiteindelijk toch niet mee en dat was maar goed ook, want het was erg druk met toeristen, met name Russen. Ook was het warm, dus was Kuifje beter af in een goed geventileerde bus onder de bomen. De rondvaart werd begeleid door een Russische dame aan de microfoon die een uur lang, zonder pauze, vertelde wat we allemaal zagen. Helaas voor ons deed ze dat uitsluitend in het Russisch. Vanaf het water kon je nog eens zien wat voor een enorme stad Sint Petersburg is en hoeveel historische kerken, kathedralen, paleizen en musea er wel niet staan.

Lunchen deden we in een hip tentje, waar je je auto bewaakt kon parkeren. Er stonden dan ook allemaal dure auto’s. Een blauwe Porsche met opvallende (lelijke) gele velgen trok de meeste aandacht van de voorbijgangers. Alle kleine en grote Russische jongens herkenden de auto direct

De tuinen van Catharina hebben we maar overgeslagen. Die bekijken we een andere keer. Sint Petersburg is zeker een aanrader. We komen nog eens terug.