Moskeeën

In Europa lopen we altijd de kathedralen en kerken binnen. Onze kinderen werden er wel eens een beetje gek van tijdens de zomervakanties. Hier bezoeken we de moskeeën en in Isfahan treffen we het bijzonder. Er zijn drie hele mooie oude exemplaren. Om niet weer voor de dichte deur te staan zoals in Shiraz, gaan we ‘s ochtends als eerste naar de Jamesh Moskee, een moskee waar zo’n beetje alle bouwstijlen terug te zien zijn.

Oud en sober met kalkreliëfs en prachtige geglazuurde tegels in allerlei kleuren en figuren. Elke kant van de binnenplaats heeft zijn eigen bouwvorm, stijl en kleuren. We zijn er niet alleen. Grote groepen wat oudere toeristen uit Duitsland, Italië, Frankrijk en ook Nederland zijn er net als wij op tijd bij. Een Engelse met een opvallend groen/blauw pak aan, zien we later op veel foto’s terug. Je blijft trouwens foto’s maken. Steeds weer ander licht en steeds weer andere figuren in de mozaïeken.

De andere twee moskeeën staan aan het grote plein. De een staat recht tegenover het paleis van Ali Qapa en was vroeger met een onderaardse gang verbonden met dit paleis. Deze Mashed-e Sheikh moskee is bijzonder omdat hij geen binnenplaats heeft. De grote koepelzaal is zo ontworpen dat het zonlicht op elk moment van de dag een ander licht aan de zaal geeft. De kleuren wisselen steeds mee met de zonnestand. Vanuit een hoek van de ruimte zie je ook nog een extra lichteffect op het plafond. Het is een soort pauwenstaart van licht die in intensiteit en kleur verandert met de zonnestand. En dan moet je ook nog op de preek van de Iman letten.


De laatste staat aan de korte kant van het plein. Om de binnenplaats van de Mashed-e Shah Moskee in de juiste richting (oosten) te kunnen plaatsen, staat het plein met een beetje een knik op de ingangspoort. Deze moskee wordt (al jaren) gerestaureerd. Ook hier weer het spel van lijn, vorm, kleur en licht. Bijzonder hier zijn de tegels met dieren. Hadden we nog nergens gezien. Architectuurstudenten zitten op de binnenplaats om dit allemaal te schetsen. Wij schetsen met onze camera’s. Ze blijven klikken. We zijn het samen eens dat de moskeeën in Isfahan toch wel de mooiste zijn die we in Iran gezien hebben. Wat dat betreft zit er een mooie opbouw in onze reis.

One comment to “Moskeeën”
  1. Prachtige verhalen en foto’s!
    Dat wordt een heel dik Bijzonder Bewaar Boek 😉 met vooral heel veel herinneringen en levenservaring! Geniet!

Comments are closed.