Kloosters en eieren

In het noordoosten van Roemenië is een gebied , de Bucovina, waar veel middeleeuwse kloosters staan die zowel van binnen als van buiten beschilderd zijn. Een heel aantal is mooi bewaard gebleven, ook de fresco’s. Dat ligt waarschijnlijk aan het bergklimaat. We hebben er vandaag twee bezocht, in Sucavita en Moldovita. Beide kloosters staan op een binnenplaats en zijn ommuurd. Ze worden beheerd door nonnen. Sucevita is de grootste en heeft prachtige fresco’s, binnen en buiten, o.a. over een ladder naar de hemel me t onderweg veel verleidingen. Velen vallen dan ook van de ladder.
Onderweg hadden twee lifters meegenomen. Een jong stel dat de kloosters ook ging bezoeken. Leuke mensen die redelijk Engels spraken. Zij deed iets in de IT en hij was bergbeklimmer en glazenwasser. Aan het eind van de rit wilden ze perse betalen. Later hoorden we dat alle lifters het bedrag betalen dat ze anders aan de bus kwijt zijn.
Vlakbij Sucevita is een keramiekatelier. Was ons aanbevolen, maar we vonden het niet super. Bij de buren lagen o.a. kleden te koop. We hadden ze al eerder gezien en vonden de handgemaakte kleden erg mooi. Voor dertig euro een mooi exemplaar op de kop getikt.
Na het andere klooster nog naar een atelier waar een mevrouw eieren beschilderd. Een traditie van een bevolkingsgroep die hier, in de Oekraïne en Polen woont. Lucia heeft de traditie wat verder toegepast en haar eigen techniek ontwikkeld. Ze exposeert in heel Europa. http://turistprinro.wordpress.com/2014/07/22/lucia-condrea-egg-museum-moldovita-bucovina/

DSC_7420.JPG

DSC_7411.JPG

DSC_7442.JPG

DSC_7412.JPG

DSC_7436.JPG

DSC_7456.JPG