Schjerfbeck

/>20130808-192313.jpg
Finland is beroemd om haar design. Merken als Arabia en Iittala doen de liefhebbers watertanden. Wij zijn vanmorgen onze dag begonnen in de fabrieken van Arabia waar o.a. een outlet van Iittala is. Prachtige dingen, je wilt alles wel meenemen, maar ja, als je dan naar de prijs kijkt wil je als Nederlander alles weer terug leggen. We hebben wat mooie dingen gekocht en Netty is vaste klant geworden. Al onze spullen zijn zorgvuldig door de dames breukvrij ingepakt. Wat daarbij opviel is dat in Finland eigenlijk iedereen tattoo’s heeft. Dan zie je dus zo’n keurige design mevrouw met designkleding en -kapsel met een arm vol kleurige tattoo’s onze spullen inpakken. Geen gezicht.
Daarna naar het plaatsje Ekenäs, waar de beroemde kunstenares Helene Schjerfbeck lang gewoond en geschilderd heeft. Er is in dit plaatsje een klein museum aan haar gewijd met wisselende schilderijen die van het Museum voor Moderne Kunst in Helsinki worden geleend. Daar hadden we ook de tip gekregen. Een mooi eenvoudig museum met een paar prachtige schilderijen van haar. Ook leuke filmpjes die laten zien hoe ze in dit dorp geleefd heeft. In het park is een kunstwerk gemaakt voor haar 150 ste geboortedag. Het is een ongestemde klok. Zo werd ze vaak gezien in het dorp. Ze was een beetje vreemd en hoorde er toch bij. Je kunt de klok luiden. Netty kan het als geen ander.
.

Your browser does not support the video tag
Nu staan we op de camping bij Turku, waar we zaterdag de boot naar Stockholm nemen

One comment to “Schjerfbeck”

Comments are closed.