Volubilis en Moulay Idriss

Vanmorgen worden we al voor het ontbijt door de campingbaas begroet, die ons twee glazen zoete muntthee komt brengen, een mooi gastvrij gebaar. Het past bij de vrolijke man die ontspannen zijn camping beheert. Niet alles werkt, maar het ziet er allemaal gezellig uit. We mogen staan waar we willen. Weer staat een ouder Nederlands echtpaar op dezelfde camping. Er komt echte weinig uit dit wast chagrijnige stel in hun oude Hymer.
We checken uit en gaan eerst naar een oude Romeinse stad, Vlubilis. We zijn mooi op tijd, er zijn nog maar weinig mensen. De parkeerwachter dirigeert ons naar achteren. Parkeren is net zo duur als de entree, 1 euro. Het is een behoorlijk grote oude stad, gebouwd vanaf 250 voor christus en nog behoorlijk intact. Je maag ook overal naar ‘binnen’. Het licht is mooi en het is heerlijk rustig. Prachtige mozaïeken vloeren met nog verrassend veel kleur. We wandelen zo’n twee uur rond in de oude stad.

Volubilis ligt net even buiten de oude stad Moulay Idriss, waar we gisteren dwars over de centrale markt zijn gereden dankzij de aanwijzingen van de navigatie. Nu parkeren we bij diezelfde markt. De parkeerwachter laat ons strak tegen wat lege stalletjes en drie centimeter voor een bestelauto parkeren. Dat gebeurt met twee man, de een roept ho en de ander wenkt doorgaan. Gelukkig hebben we goede spiegels en een achteruitrijcamera. Op de markt worden we direct weer aangesproken door een jongen die ons eerst berbermutsjes wil verkopen en daarna naar de moskee en het panorama-uitzicht wil loodsen. We hoeven geen gids, maar hij houdt vol. De moskee mogen we natuurlijk niet in, bij de slagboom hangt een bordje dat niet muslimmannen niet verder mogen. Geldt ook voor vrouwen. Het uitzicht boven is mooi.

Als volleerde gids laat hij ons ook nog even de enige ronde minaret van heel Marokko zien, voor we na betaling van twee euro weer zelf verder mogen.

We kopen nog wat lekkers voor de lunch en gaan terug naar ons campinkje, want het is schitterend weer. Lekker lezen in de zon. Onze campingbaas is blij ons weer terug te zien, zijn zoon iets minder als Netty later gaat douchen en duidelijk maakt dat de temperatuur van het water niet prettig is.

3 comments to “Volubilis en Moulay Idriss”
  1. Het is zo leuk geschreven dat je bijna het gevoel krijgt dat je daar ook bent, leuk om zo mee te kunnen genieten. Limoe kleurt er mooi bij bij al die geweldige achtergronden.Wouw, wat een mooie reis weer.

    groetjes, Berend en Elena

  2. Ik keek op de spot waar jullie nu zijn, mooi systeem. Gelukkig dat je de plaatsen op de kaart ook gewoon kunt lezen anders was het echt grappig. Hier is het nu ook iets beter qua weer, wel koud, maar verder zon en vooral eventjes geen regen.Wel verstandig dat jullie warme dekens hebben gekocht, mocht limoe weer een opvlieger krijgen 🙂 Ik hoop echt dat Martijn goed zijn werk heeft gedaan en dat de verwarming het goed blijft doen. Gisteren nog een aardbeving geweest in Zeerijp, maar jullie volgen vast het nieuws.
    Ben benieuwd naar jullie komende verhalen, blijf lekker schrijven. groetjes, Elena

Comments are closed.